22 February 2017

Hebat ke Keje?

Assalamualaikum...


Selalu kan, bila orang tanya kerja mana dan selepas dapat jawapan, mesti sambungan seterusnya adalah:

'wah..hebatlah. bonus masyukkkkk'

'pergh...bagus2. gaji tinggi tu.

A normal stigma from public. Sampai makcik mertua (haha..ini complicated. Somi sexy saya masa kecil dijaga oleh adik bapa mertua saya. Jadi secara tak lansung dorang lagi rapat. Dan automatik juga, saya ada 2 mak mertua. Paham tak?). Makcik @ Tok Cik, masa mula-mula saya kawin, cara dia perkenalkan saya, ha....ini kerja xxxx. Pastu asal ada jiran lain cerita anak menantu dorang kerja apa, tok cik akan lagi up pasal kitorg. Hahahahaha. 

Hakikat sebenar, yang orang tak nampak dan tak tahu.


Sebanyak mana gaji dan kemudahan diberi, sebab nak commensurate dengan lelah yang diperah. Masuk kerja jam 8 AM, keluar kerja 10PM tu dah biasa. Balik rumah, pas mandi bagi anak2 tidur, sambung balik bukak laptop. Itu tak kira lagi masuk kerja hari cuti. And no, kami tak ada OT.

So, kerja mana2 sama. Series. Nampak je indah. Yang penting, ada kerja. Buat dengan amanah. Kalau tak kat dunia, di akhirat Allah balas.

19 February 2017

The Longest (Scary) Golliwog

Assalamualaikum..


Sekolah Imani joins The Longest Golliwog - an attempt to break the Malaysia Book of Record for 2017. Do you know what golliwog is? A scary-judo-like-art-made of wool or thread for stiches. 

Fret dont. This before the whole dressing and hairdo (still its scary :( )


But, this story is not on these scary creatures, this is a focused recognition for the parent's contribution and co-operation for the initiative.

The communication from school was made via WA Group only, a month before the final date of submission. And the teachers put an effort, organizing a day workshop for the kids (and parents) to complete the task. 10 golliwogs per person to entitle for a National Cert.

Surprisingly, 75% turned up and out of that numbers, 5% accompanied by their fathers. And these parents, sitted together with their kids, and hand-in-hand braiding and crafting the golliwog. Hahaha. Its cute and somehow I proud the way this school manage to instill the culture of co-operation amongst the parents and teachers.

Before. Must have items.

Imani with her braiding. Lucky she loves this so much, so she did most by herself.

The 3 stooges. Friends since kindy.

Surrendered. Tried soooooo hard to ask for her smiling pictures. None.

Cool!!! Hahaha


The final product. Still, its scared me off.

Standard 3 classes - kids and parents.

Cool kan. I hope more parents will join the school activities, if there are being invited. Lets do this for our kids ok. :)


18 February 2017

The Caliph Busker remake

Assalamualaikum...

When Harith requested for a pair of sunglasses, we just, ok Abang. Mama carikan nanti.

Bila balik kampung, berdua main dengan cousin, la ni baru mama jumpa gambar dalam handphone.

Introducing : Harith & Muaz the Busker (nangis)




16 February 2017

Bakul jadi Troli

Assalamualaikum..

I loveeeeeeeeeeeeeeee doing grocerry.

But..

I hate doing it with my kids.



Selalunya, bila nak keluar, kitorang sanggup rasuah pelbagai (read: rasuah maksudnya makanan ). Dan budak2 boleh kirim apa sahaja asalkan bukan junk food atau junkies atau jajan.

Ntah macam mana, semalam bila nak keluar, baik punya masuk kereta. Tadaaaaaaa...ada 3 ketul dah standby kat seat belakang. 

Imani : Sorry mama ... Iman dah cakap jangan. Dorang ni tak nak dengar. (Memula minta maaf..lepas tu blame others. Huh)

Harith : Abang dah cakap jangan ikut, kakak nak jugak ikut jadi abang kena ikut la sebab nak jaga kakak. ( Yang ini pakcik reverse psiko)

Hanif : Mama!!!!! Surprise!!!! (banyak la surprise ko dik. Tak pernah rasa bersalah pun kan)

Jadi...takkan nak heret keluar satu2. Kena la bawak. Dan memang dah hagak, kalau ada 3 ketul ni, memang akan ambil masa yang panjang dari biasa.

Sampai hypermarket, amik troli siap2, ikut senarai barang apa nak beli. Tak sampai 10 minit, troli dah penuh dengan ntah apa2 barang yang dimasukkan. Pantang mama toleh tempat lain.

So there we go, 4 jam untuk sebulan punya barang je.

Perlukah juga cerita macam mana Hanif sorok bawah tempat plastik di cashier? Atau macam mana makcik jaga ikan terkejut sebab Hanif seluk tangki ikan keli nak campak kat Harith?

Jom balik korang. Sket lagi mama nak kena saman sebab korang.

14 February 2017

INFO: The que is reallyyyyyyyyyyyyy long -Banks in KLCC-

Assalamualaikum...

I went to MBB KLCC today, and have to waited for 2 1/2 hours for ASB's deposit. No wonder there are lotttttttttttttts of people..dividend withdrawal time <sigh>.

Unfortunately, my salary bank is MBB.

And Maybank2u transfer to ASB is RM1.06 per account.

And Standing Instruction is chargeable at RM2 per account.

And as I need to transfer the money from MBB, there is no use of withdrawing few times and get additional RM0.50 deducted from my account after 4 withdrawals (coz I am tooooo kedekut to pay RM12 annually to avoid the transaction cost).

So stingy Irina, will not pay single cents for the fees, patiently waited in the bank's hall, dozing and sleeping (and hungry as I need to skip my lunch for this : huh ). 

Ok guys, if you ask me which bank I prefer in KLCC , it depends :

1 - if you want to do ASB transactions fast : RHB Bank - opposite KFC.

2 - which bank has more systematic approach and fast dealing : CIMB - opposite Wendy. Next to KFC.

3 - if you want to have minimal balance in account i.e. RM1, cash house cheque immediately : MBB.

4 - Tabung Haji will always at Pos Office - next to MBB.

Itu sahaja. Penat membebel. Sebab sakit hati tunggu lama.

12 February 2017

Kembar 4

Assalamualaikum...

Si gendut kembar 4...2 tahun lepas. Sekarang semua dah diet (uhuk).




Kalau mak abah masih ada...mesti peluk Hasif 10x dan ucap terima kasih.

Sebab? Sanggup kawen dengan anak bongsu dia yang demoookkkk tak hengat - garang tahap dewa - dan suka ikut kepala sendiri.

Terima kasih Hasif.

10 February 2017

Flashback

Assalamualaikum...


Pernah tak fefeling nak flashback dengan somi...kunun2 kenangan bercinta..lagu cinta sama..1st day jumpa..tempat selalu lepak.

Kitorang fail bab ni. Series tak tahu bila masa bercinta. Inilah akibatnya kalau bermula dengan kawan baik. Sampai tahap masa nak nikah, masih terkekek - kekek tak percaya. Geli pun ada.

Jadi...kalau dulu2 tak sempat menjiwang..moh ler kita buat je sekarang. Kang dikata tak hipster plak.. 

Untuk you Hasif. Moga Allah memberkati keluarga kita.