24 October 2017

Road to 2020 - Karate Haya Syiha

Assalamualaikum....


Tak tipu, penat sebenarnya tengok budak2 zaman sekarang. Dengan expectation yang sangat tinggi di sekolah, macam-macam kegiatan ko-korikulum, tak masuk lagi kelas-kelas tambahan pada yang mengikut.

Iman plak, memang dari mula kitorang nak cuba tak payah kelas tambahan. Nak tengok cukup ke tidak pelajaran dari kelas sahaja. Setakat ujian kelas, alhamdulillah Iman lepas. Tapi ujian permata, so far memang tahao 1 je lepas. Ha ha. Lain gagal.

Macam hari ni, penuh dengan aktiviti karate dia sorang. Siang 1 hari tournament , malam ni latihan lagi di centre, esok pagi jam 8 AM dah kena standby untuk latihan Black Belt.

Dan ini baru Iman sorang yang sekolah. Harith tahun depan baru nak masuk. Dan di sekolah pun selain pengawas, Iman memang tak banyak masuk aktiviti lain, lately ni baru rajin sket koir la apa. Bab softball ke, netball ke apa ke..memang tak masuk. Kalau masuk, serius la, tak tahu nak bahagi masa macam mana dah.

Belajar, karate, music, berenang.

Itu tak masuk lagi kelas tambahan macam anak2 lain. Atau macam classmate Iman, masuk Equatrian, Pedang , Ragbi. Adeh. Sungguh kesian.



Memang keperluan pendidikan sekarang menjadikan anak all-rounder kununnya, atau kehendak anak-anak yang tertempias dengan peer pressure?

Tsk tsk. Kami ikutkan apa yang mampu selagi Iman nak dan minat. Harith dah cakap nak join ragbi selain karate.

Kesian anak. Kesian mak bapak juga nak chaperon. huhuhuhuh.

22 October 2017

Ultimate Indulgence

Assalamualaikum..

While many others parents may opt for a silent weekend, me as always, will be the favorite driver for my kid. 

No competition. Mama will always win 😧😧😧. And babah will always happily dozing off again.

This morning, Imani has her-forever-karate-black-belt training. And since this round they gather all kids in melawati, a normal trip of 10 minutes ended up to be 30 minutes. 😵😵😵.

And here we are.. 2 hours more too suffer this `kai kai`. 

Mama? I have 1 book - I can stay for hours. 


20 October 2017

Satu Masa Nanti, Hanya llmu Ini Yang Penting, Moga Anak-Anak Memahami

Assalamualaikum...

Kakak, Abang dan Adik,

Mama dan babah tak akan selalu ada untuk tolong, sokong, dan beri bantuan. Ada masa kami pimpin jalan, ada waktu kami biarkan jatuh. Sebab dari jatuh dan sakit itu, baru kita akan belajar untuk menjadi lebih baik.

Setinggi mana pun kakak, abang dan adik terbang nanti, sentiasa tengok ke tanah semula, sebab dari tanah itu kita semua dijadikan, dan dari tanah itu pun, badan kita semua akan hancur dan reput. Jangan sombong mendongak ke atas, sampai lupa apa yang dipijak di bawah.

Sebanyak mana ilmu yang kakak, abang dan adik dapat hari ini, hanya satu ilmu yang penting dan pastikan kita semua selamat di akhirat yang kekal nanti.

Ilmu mentuhankan Allah, dari kalam Allah yang paling mulia. Ingatlah apa yang pernah di ajar, perbaiki bacaan, fahami isi kandungan, jadikan pegangan.

InsyaAllah, kakak abang dan adik, akan selamanya selamat dalam rahmat Allah.

Mama doakan Syurga, mama redhakan segala yang telah Mama beri selama ini. Amin.

video



About Me

A wife, a mother of three and still surviving the corporate jungle. Wish I could give back to people, and put a mark or two in their life. Planning,negotiation and interpersonal skills are my expertise. Let's get connected.